Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 15:27 - Тученица – буренът против инфаркти и рак (ВИДЕО)
Автор: g1club Категория: Политика   
Прочетен: 10990 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 20.08.2013 15:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тученицата предпазва от инфаркт, диабет и рак

Едно подценявано у нас растение, което расте като бурен из посевите, е много скъп зеленчук зад граница.Полезните свойства на тученицатата преди десетилетия са били познати и у нас. Тя е била култивирана  и хората са приготвяли бурена в баници и салати. Сега у нас той няма стойност, но в Германия, например, е по-скъп от гроздето, в Турция, Гърция, САЩ и Мексико се продава по пазарите. В Индия се използва като лек за заздравяване на рани.

image

Тученица

Преди векове тученицата е била смятана за мощно средство против магии. Хората разпръсквали растението около леглото, за да пази от зли духове. дори приготвяли от него муски, които носени близо до тялото, привличали късмета и любовта. Давали го на войници, преди да влязат в битка. Вярвало се е, че пази и от кошмари.  Китайците смятали, че растението съдържа растителен живак. В Гана и до днес то е символ на мира и се смесва с мазнина, за да действа като средство срещу злото. В религиозни церемониитученицата се използвала и за прочистване на духа след прекарано заболяване.

Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи от матката. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието.

Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите

Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Мастните киселини, Омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържанието им е по-високо дори от някои рибни масла. Те спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт.

image

В чужбина тученицата е много скъп зеленчук, семената й – също.

Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите (съдържанието на витамин А е 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием),  тя регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система, пази от инфаркти, високо кръвно и затлъстяване.  Благодарение на калия и магнезия, предпазва от аритмия, подобрява сърдечната дейност и стимулира цялата имунна система. Помага при мигрена и напрежение в мускулите, артрит, кашлица и изгаряния.

Тученицата предпазва и от рак Тученицата предпазва организма от действието на свободните радикали, тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.   За ядене от тученицата стават листата и стъблата. Растението може да се използва като добавка към салатата или основен зеленчук, от него може да се приготвя таратор и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към обичайни рецепти със спанак и лапад.   Част от антиоксидантните свойства на бурена намаляват при топлинна обработка, но част от минералите, флавоноидите и каротина могат да се запазят при приготвяне на пара.
   http://agronovinite.com/tuchenica-burenat-protiv-infarkti-i-rak/



Тагове:   рак,   Тученица,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Това е много полезна билка, най-...
20.08.2013 23:57
Това е много полезна билка, най-вече в сурово състояние и става за консумация в неограничени количества. Слагам постинга ти в моята блогвълна " Всичко за билките"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: g1club
Категория: Политика
Прочетен: 649728
Постинги: 78
Коментари: 211
Гласове: 287
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031