Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 14:40 - АМЕРИКА ИЛИ ИЗРАЕЛ?
Автор: g1club Категория: Политика   
Прочетен: 2205 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03.2012 16:47


  Автор: rmsbulgaria

Кой ще започне Третата световна: АМЕРИКА ИЛИ ИЗРАЕЛ?
   image
Ситуацията в Близкия изток става все по-гореща. Ето докъде може да се стигне, ако здравият разум напусне политиците и те не се споразумеят по човешки.  
Преди година „Комсомолска правда” публикува интервю с бившия ръководител на руското бюро на Интерпол ген. Владимир Овчински – „Америка започна първата мрежова война”. Тогава светът бе относително тих и спокоен. В Тунис и Египет току-що бяха направени преврати, а в Либия едва започваше метежът срещу Кадафи. След година ситуацията в света се изостри, също както предупреди тогава генералът. С него разговаря Евгений Черних.
ЛИБИЙСКИЯ СЦЕНАРИЙ

Ген. Овчински: - Не само се изостри. След „арабските революции” бе преформатирано световното пространство. Заплахата е това да прерасне в трета световна война, и то вече реална, с боеве. Световната мрежова война на Обама е само инструмент за мобилизация на населението за ненасилствени действия. После тръгват „цветните” революции, държавните преврати, започва интервенция както в Либия. Като юрист аз използвам резка характеристики – след приемането на резолюция 1973 от Съвета за сигурност на ООН, с която бе затворено въздушното пространство на Либия, международното право реално престана да съществува и да изпълнява основната си задача – да предотвратява войни. Тази резолюция (Русия и Китай се въздържаха от гласуване) повлече бомбардировките на суверенна държава. Според оценките на правозащитни организации в Либия са загинали не по-малко от 50 хиляди души. И то най-вече вследствие бомбардировките. Излиза, че резолюцията на СС на ООН предизвика масови убийства на мирни граждани. Само по себе си международното право стана криминално.
- И осъдиха без съд лидера на страната
- Преследват го с помощта на спецчасти, предават го на маняци, предават го на дива средновековна смърт. Записват я на видео, разпръсват я по целия свят за назидание на други държавни глави, да не би да им хрумне да не се съобразяват с НАТО и САЩ. Следващата държава, където е в ход технологията за унищожаване на властта и населението, е Сирия. Голяма държава с хилядолетна история. Може да се отнасяме всякак към лидера й Хафез Асад. Сирия имаше конфликти с Израел, напрегнати отношения с Турция, Саудитска Арабия. Но със СССР и Русия – никога! Асад водеше политика на сдържане, не допускаше войни. Сега открито рушат този режим. Имаше опити да се прокара антисирийска резолюция чрез Съвета за сигурност. Но Русия, която вече има печален опит с Либия, наложи вето заедно с Китай. Американците обаче прокараха резолюцията чрез Генералната асамблея на ООН. В документа има странни точки, например да се спрат бойните действия от страна на държавните структури на Сирия! Обаче няма аналогични искания към т. нар. опозиция, която всеки ден извършва убийства и терористични акции. Три сили воюват срещу Асад – дезертьори, наемници, вербувани от ислямските радикали, и престъпни елементи. Асад се съгласи с исканията, но това вече не интересува „световната общност”. Вече става дума за неговото физическо унищожение. Така либийският сценарий се повтаря. За разлика от Кадафи обаче Асад разполага със силна армия и военно-въздушни сили. Според експерти, необходимо е осем пъти по-голямо превъзходство на бойните сили на НАТО и САЩ, за да разгромят неговите сили. Засега обаче такова нещо няма. Но ще има превъзходство, ако се включат силите на Турция и Саудитска Арабия. Между тях има сериозни противоречия, но не е изключен и такъв вариант. Наскоро в Тунис се събраха „приятелите на Сирия” от Близкия изток, Европа, САЩ. Г-жа Клинтън всъщност призова за съвместна агресия срещу Асад.
- С какво Сирия подразни САЩ?
- САЩ разглеждат ликвидирането на режима на Асад като първа стъпка към унищожаването на Иран, защото те са сключили военно-политически съюз, а НАТО няма да смогне да воюва на два фронта.
- А пък янките искат да накажат Иран, за да не развива ядрената си програма?
- Ами американците набеждават за това и Пакистан, и Северна Корея, че имали ядрено оръжие, обаче не ги закачат. Иран е виновен, защото доставя нефт за Китай, защото контролира до голяма степен Ормузкия пролив.
-
 Това е единственият морски път, по който се експортира нефт от страните в Персийския залив. Една пета от световните доставки на „черно злато” минава оттук!
- Китайците построиха огромно пристанище в пакистанската част на залива, пристанище Гуадар. Вложиха над 10 млрд. долара. Като унищожат Иран, САЩ ще завладеят позициите в пролива и ще ударят косвено главния си съперник Китай. Кръв за кръв
- На Обама първоначално му е нужно да ликвидира по-младия съюзник на Иран, режима на Асад.
- И все пак основният съюзник на САЩ в Близкия изток – Израел, не е заинтересован от унищожаването на Асад. Този, меко казано неприятел на Тел Авив, е разумен, цивилизован човек, нека него Русия го контролира. Русия е в добри отношения с Израел, ние имаме отворен визов режим. Ръководството на Израел вижда, че след Кадафи дойдоха бандити, „Ал Каида”, „Мюсюлмански братя”. И в Сирия ще дойдат същите, и ще бъдат заплаха за Обетованата земя.  Затова Израел удържа атаките срещу Сирия. Първо иска да бъде унищожен иранския режим, защото се страхува, че Иран скоро ще направи ядрена бомба. А това е физическа заплаха за държавата Израел.
- Напрежението между тях расте не с дни, а с часове. Тел Авив обвини Техеран, че организирал нападенията срещу посолството в Индия, в Тайланд... В отговор Техеран поиска сметка за убийството на четирима свои ядрени физици. Сега Иран започва военни учения и една от задачите е да се отработи защита на атомни обекти, които Израел се готви да бомбардира едва ли не през април.
- Израел има подходящ опит. Още през 1981 г., по заповед на М. Бегин, бе проведена операция „Опера”. За 80 секунди 14 самолета бомбардираха подземния реактор „Озирак” в Ирак, и се върнаха в базата. Малко преди нападението умряха загадъчно най-малко трима иракски физици. „Опера” провали плановете на Саддам Хюсейн за създаване на атомна бомба. През 2007 г. бе бомбардиран реактор в Сирия, който се изграждаше с помощта на Северна Корея. Детайлите по операцията и досега са секретни. Само че с Иран няма да е толкова лесно. Според Пентагона, не по-малко от 100 израелски самолета ще трябва да прелетят около 5000 километра над враждебни държави, да извършат няколко зареждания във въздуха, да преодолеят противовъздушната отбрана на Иран. И дали ще успеят да бомбардират многобройните реактори, разположени под земята? И колко самолета няма да се върнат? Във всички случаи операцията ще бъде доста сложна. А Иран може да нанесе превантивен удар и без да чака въздушно нападение. Зам.-началникът на Генералния щаб на въздушните сили Мохамад Хеджази заяви наскоро, че „ако усетим заплаха за националните интереси на Иран, ще вземем мерки, бе за да чакаме действията на противника”. Това е кръстословица, затворена в полудял кръг. Светът е на прага на трета световна.
- Нима? Либия я разгромиха, а светът го преглътна. Ще преглътне, уви, и разгрома на Сирия, на Иран.
- Либия беше цвете! Надигащата се война в Близкия изток може да прерасне в голям регионален конфликт с участието на много страни. Но най-лошото е, че нараства опасността от употреба на ядрено оръжие.
- Но Иран още няма такова оръжие.
- Обаче Израел има. Нека предположим, че Тел Авив започне атака срещу Иран с конвенционални оръжия, такива отдавна са разработени. Войната обаче невинаги е предсказуема. Иран може да отговори мощно и да причини големи загуби на агресора. И тогава Израел може да приложи ядрено оръжие. Сценарият е доста реалистичен според експерти.
- И какво? Техеран едва ли ще отвърне.
- Но може Пакистан да отмъсти. И вече има такива прогнози. А ако Пакистан употреби ядрено оръжие, как ще се държи заклетият му враг Индия? Тя също е ядрена държава и е в много напрегнати отношения с Китай. Да не забравяме, че именно Китай помогна на Пакистан за ядреното оръжие, за да може да оказва натиск върху най-големия си конкурент в региона – Индия. Може да се активизира и „принципът на доминото” и целият свят да се раздвижи. Това обаче няма да е като Карибската криза. Точно затова Владимир Путин предупреждава в своята статия за пагубните последици от атаките на САЩ и Израел срещу Иран.
Единствено Русия може да спаси света

- Преди половин век светът бе изправен на прага на ядрена война. Но Хрушчов и Кенеди се договориха. Беше по-лесно - светът се разделя на два лагера – социалистическии капиталистически. - Днес светът е по-сложен. Той е непрогнозируем. И много страни имат ядрено оръжие. Днес има много повече основания за ядрена война, отколкото по времето на Карибската криза. През 1962 г. беше силен субективният фактор – разполагане на съветски ракети в Куба, под носа на САЩ. Това беше отговор на американските ракети, разположени в Турция, които можеха да достигнат Москва. А 2012-а, която съвпада с прословутия край на света според календара на маите, може наистина да е годината на началото на световна война. И много страни и народи може да изчезнат, също като маите. Налице е обективен фактор – задълбочаването на световната икономическа криза. Нобеловият лауреат Пол Кругмън твърди, че за да се излезе от кризата, е необходим икономически аналог на Втората световна война. За такова нещо се иска съвсем малко – нова световна война. Голяма съблазън! Огромни разходи на ВПК, нови работни места, и икономиката излиза от кризата. По различни причини Европа стана огнището на Втората световна. Днес най-вероятното място да започне нова световна война е Близкият изток. Твърде много възли има в този район. Според един друг голям икономист – Линдън Ларуш, също има голяма вероятност да започне нова световна война като изход от кризата. Още през 70-те години Ларуш изведе зависимостта, че в началото на „годината с нулите” ще започне глобална криза като резултат от надуването на балона на монетаризма. Ларуш съвсем не е приятел на Русия, той винаги е бил патриот на Америка. Впрочем той предложи на Ррейгън програмата „Звездни войни”. Но сега смята, че само Русия може да спре гибелната за човечеството термоядрена война. - И каква е ролята на Русия според Ларуш? - Да провежда строга политика, да не допуска регионални конфликти. Само че Русия трябва да разполага с мощно въоръжение за целта. Слабите никой не ги чува. И когато нашите либерали твърдят, че нямало нужда да се хвърлят пари във ВПК, това си е истинско предателство. Страната и света може да спаси само силна армия, модернизирина ракетна техника и най-силното ядрено оръжие, което Русия притежава.
„Комсомолска правда”, 29.02.2012



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: g1club
Категория: Политика
Прочетен: 649725
Постинги: 78
Коментари: 211
Гласове: 287
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031