Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 15:56 - ::Пчелите измират и няма да има реколта::
Автор: g1club Категория: Новини   
Прочетен: 2279 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зеленчуците и плодовете – само вносни
image
 

2013 г. може да се окаже най-гладната за България от десетилетия насам. Заплахата за подобно катастрофално развитие идва от пчелите. У нас те масово измират и ефектът няма да е само изчезването на меда от магазините. Изчезването на работливите насекоми в цялата страна води след себе си и липса на земеделска реколта. Хиляди фермери вече са в ужас как ще се прехранват това лято и дали въобще има смисъл да засаждат продукцията си.

За своя кратък живот от около 45 дни, събирайки мед, пчелата опрашва около 2 000 000 цвята. Така летящите насекоми осигуряват екологичното равновесие в природата, което сега рязко ще бъде нарушено. А това означава, че ябълки, круши, домати, картофи няма да могат да дадат плод. Стопаните не са в състояние да заменят работата на пчелите и вече алармират, че идва гладна година.

Най-притеснени са местните в Странджа, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, тъй като там морът по пчелите е огромен. Това обаче са и регионите, където се произвеждат най-много зеленчуци и плодове. Ако там няма реколта, освен фалитите на хиляди земеделски производители и масов глад ще трябва да се внасят продукти от чужбина.

Селското стопанство у нас ще бъде унищожено и това е реален проблем, който ще ни връхлети това лято", категорични са фермери. До момента в тези региони са измрели хиляди пчелни семейства. Обичайната смъртност на пчелите е в рамките от 3 до 5% за година, а тази пролет в определени райони достига до 85%. Дългогодишни пчелари споделят, че за пръв виждат такова чудо.

„Ужасно е, какво ще правим, целият ни поминък е свързан с производството на мед. А ще пострадат и всички земеделци", изплака пред „Всеки ден" 50-годишният Митко от Варвара. Той, както и мнозина негови съседи пчелари се надяват на държавна субсидия, с която да възстановят загубите си от по десетина хиляди лева. Подобна е ситуацията и в Смолянско, където стотици пчелари са уплашени от масовото измиране на насекомите.

Специалисти обясниха, че причините за високата смъртност при пчелите тази година е вътрешен паразит и кърлеж по пчелите. „Изпращани са проби в лаборатории и изследванията показаха, че се касае за нозематоза и вароатоза. Това са заболяванията, на базата на които се дължи тази смъртност", казаха ветеринари.

Родната агенция по безопасност на храните предвижда да създаде национална информационна карта, в която ще бъдат посочени пчелините, засегнати от болестта Синдром на празния кошер. Като цяло за изминалите десет години смъртността в пчелните семейства се е увеличила 5 пъти. Специалисти посочват като причини за това промените в околната среда, пестицидите, генномодифицираните организми. Според стопаните паразитите мутират и вече не могат да бъдат унищожени от познатите лекарства.

Миналата година почти всички кошери в Смолянско бяха нападнати и унищожени от акари в рамките само на един месец. Възможно е климатичните промени също да са фактор за този процес, предполагат производители. Според тях с промените в климата през последните години пчеларите се сблъскват с нови заболявания, които досега не са наблюдавани.

 

Брюксел разреши отрови, които ги избиват

Страните от Евросъюза не успяха да се разберат за забрана на използването на пестициди, които са причина за масовата смърт на пчелите. Рязкото измиране на пчелните кошери по целия свят дълго време притеснява биолозите. Скорошно проучване от страна на Комисията за контрол на безопасността на храните в ЕС потвърди, че причината за това е използването на торове и от класа неоникотиноиди. Въпреки това ЕС не ги забрани и редица организации за защита на животните обвиниха съюза в лобизъм.

 

Светът свършва, ако няма пчели

„Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора." Пророческите думи са на Алберт Айнщайн. И сериозни учени, и ясновидци са на мнение, че поголовното измиране на пчелите е характерно за целия свят и може би предшества края на човечеството. Причината е, че няма технология, която да замени труда им.

Все по-развиващите се модерни технологии могат да доведат до изчезването на толкова важен вид като пчелите, а това би довело до екологична катастрофа и много лоши последствия за човечеството като цяло и дори до изчезването му, твърдят специалисти. Те свързват измирането на тези насекоми и с вредната радиация, която излъчват мобилните телефони. Експеримент на американски учени показва, че електромагнитните вълни и радиацията, излъчвана от мобилните телефони, дезориентира пчелите и те не могат да открият пътя към кошера. Пчелите използват за комуникация същите честоти, които се използват и от мобилните телефони, които им служат и за ориентация.

http://www.epochtimes-bg.com/2013-01/2013-03-28_01.html



Тагове:   пчели,   ГМО,   пестициди,   Мор,   реколта,


Гласувай:
4



1. podvodni - Една малка забележка - Пчелите не ...
28.03.2013 16:03
Една малка забележка - Пчелите не измират! Те просто изчезват! Няма ги!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: g1club
Категория: Политика
Прочетен: 649729
Постинги: 78
Коментари: 211
Гласове: 287
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031