Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2015 22:08 - АЕЦ-а започна да излива милиони в ... Дунав.
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2766 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди две седмици ви запознах с поредната си прогноза "АЕЦ-а спира 5-ти блок на 18-ти април ± 1 ден?". И всичко си вървеше съвсем по план, до преди няколко минути, когато операторите на 5-ти блок изведнъж ускориха темповете на понижаване на мощноста. Ето как изглеждаше картинката малко преди 21:00 часа:

image

За последните ДВЕ седмици, откакто ви споделих прогнозата си блока е "изпуснал" само около 11% от номиналната си мощност. Считано от:

image

С тези темпове на намаляване на мощноста блока можеше да работи още 8-9 денонощия, както пише по-дебелите книги и каквито са наистина добрите световни практики на ядрената мафия. При този т.нар. режим на работа на мощностен ефект постепенното намаляване на мощноста дава възможност за по-дълго и по-ефективно доизгаряне на ядреното гориво. Долния предел до който може да продължи този режим е около 75% от номиналната мощност на блока. Но родната ядрена мафия е ларж и с лекота се лишава от този "лукс", да заработи още някой и друг милион, не само за АЕЦ-а, но и за всички нас.

Какаво се случи? Вчера (09/04/2015г.), рано сутринта, председателя на Агенция ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов дава интервю за БНР:

image

Самото интервю е без всякакъв повод и причина (разбирай - по поръчка), както и заявлението му за предстоящото спиране на блока е без повод и причина, освен ЕДНА ... стартирането на схемата по удължаването на грабежа (те го наричат "удължаване" на живота на блоковете). На практика схемата е стартирана още преди няколко месеца и даже министър-счетоводителката на енерГЕПИката заяви на 22-ри януари в парламента, че 190 (сто и деветдесет) милиона лева вече са "усвоени". Без да си мръднат и малкия пръст!!! Но сега се очаква да потекат още по-големи потоци от пари.
От обясненията на Костов пред БНР, за това, какво и как ще се прави за да се удължи грабежа няма да разберете абсолютно НИЩО!!! Както и аз самият не разбирам болните му брътвежи. Всъщност това е и целта на мероприятието - да излъжем робите, че правим нещо в тяхна полза, докато ги обираме.

За сравнение. В края на лятото на миналата година 6-ти блок също беше спрян за планов ремонт, след работа на същия режим на мощностен ефект. Нивото на мощност който той достигна преди наистина да бъде спран беше:

image

т.е. около 76% от номиналната му мощност.

Сега можем да пресметнем, колко милиона излива в момента АЕЦ-а в Дунав, лишавайки се от възможноста да продължи този режим с поне още 8 дни. Ако приемем, съвсем справедливо, че средната мощност на блока през този период ще е около 82% от номинала му имаме:

820 (Мегавата) Х 24 (часа) Х 8 (денонощия) = 157 440 Мегават-часа електроенергия !!!

Като умножим това количество електроенергия на 70 лв/МВт.ч (на такава минимална цена АЕЦ-а продава тока на т.нар. "свободен пазар) получаваме над 11 милиона лева!!!

Това е сумата, която родната ядрена мафия в настоящия момент щедро излива в река Дунав, или където си поискате още, но не и в нашите джобове.

image

Но какво са някакви си жалки 11 милиона на фона на стотиците милиони, които ще потекат от утре????

Процеса на понижаване на мощноста мажете да проследите от ТУК.

Само за последния час, докато ви написах тези няколко реда, мощноста на 5-ти блок вече падна с повече от 1% :

image

Скороста на понижаване на мощноста вече се увеличава и малко след полунощ блока ще бъде изключен от енергосистемата.

image

Честито на печелившите!!!!

Георги Котев



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9872185
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930